Ekonomik Durum
1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Gürcistan'ın ekonomisi istikrarsızlık dönemine girmiştir. Daha sonra yapılan reformlarla ekonomi toparlanma dönemine girmiştir.
1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Gürcistan'ın ekonomisi istikrarsızlık dönemine girmiştir. Daha sonra yapılan reformlarla ekonomi toparlanma dönemine girmiştir.
Yapılan en önemli reformlar tarım sektöründe olmuş ve Sovyet sisteminden kalan devlet çiftlikleri ve kolektif çiftlikler özelleştirilmiştir.
Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ilk Devlet Başkanı olan Eduard Şevardnatze döneminde, 1994-1995 yılları arasında ekonomide radikal kararlar alınmaya başlanmıştır. Uluslararası yardım kuruluşlarıyla işbirliğine gidilmiş ve yerel tarım ekonomisinde genişleme görülmüştür.
Gürcistan jeo-stratejik bir konumda bulunmaktadır. Özellikle, bu nedenle sahip olduğu ulaşım ağı çok önemlidir. Bu bağlamda, Ermenistan ve Azerbaycan demir yolu hattı ülke ve bölge için çok önemli ve tarihidir. Orta Asya'nın Karadeniz'e çıkış kapısı olan Gürcistan'ın Batum, Poti ve Suhumi limanları stratejik anlam taşımaktadır. Bu limanlardan sadece ticari taşımaları değil, petrol geçişi de sağlanmaktadır. Suhumi aynı zamanda bir tatil beldesidir.
Ülke ekonomisinde en önemli alanı tarım oluşturmaktadır. Nüfusun yaklaşık % 40'ı bu sahada çalışmaktadır. Ülkede en fazla yetiştirilen tarım ürünleri üzüm, narenciye, çay ve fındıktır. Ülke sanayisinin yarısından fazlasını ise gıda ve hafif sanayi ürünleri oluşturmaktadır. Yer altı kaynakları açısından zengin magnezyum rezervleri çıkarılan ülkede bakır, altın, kömür rezervleri de bulunmaktadır. SSCB zamanında Birlik'in tatil merkezi olan Gürcistan yüksek turizm potansiyeline de sahiptir. Karadeniz kıyısı, doğal ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.
Gürcistan İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre, Gürcistan'ın toplam yabancı ticaret hacmi % 17,2 artışla 2008 yılında 7,55 milyar dolara yükselmiştir. 2007 yılında da Gürcistan'ın ilk sıradaki yabancı ticari ortağı olan Türkiye'nin, ülkedeki ticaret hacmi 2007'ye oranla % 33,7 oranında artarak 1,2 milyar dolara ulaşmıştır.
Ülkenin dış ticaret hacmini Türkiye'nin ardından sırasıyla 813,2 milyon dolarla Azerbaycan, 791,8 milyon dolarla Ukrayna, 467 milyon dolarla Almanya ve 454 milyon dolarla Rusya oluşturmakta, ABD ise 343,5 milyon dolarla beşinci sırada yer almaktadır.
Ülkenin ihraç ettiği ürünler arasında maden suyu, şarap, çay ilk sıralarda gelirken, ithal ettiği ürünler arasında otomobil, teknolojik ürünler ve petrol ürünleri gelmektedir.
Ülkenin ulusal para birimi Lari'dir.
Yorumlar
Yorum Gönder