Gürcistan-Türkiye İlişkileri
SSCB'nin dağılmasından hemen önce 1989 yılında, Gürcistan ile Türkiye'nin Karadeniz kıyısında sınır kapısı olan Sarp'ın açılması ile başlayan iyi komşuluk ilişkileri son yıllarda artan önemiyle birlikte, uluslararası hukuk ve dostluk içinde devam etmektedir.
İki ülke arasındaki en önemli işbirliği Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıdır. Azerbaycan petrolünü Gürcistan üzerinden Türkiye'ye getiren bu boru hattından, Gürcistan'ın geçiş işletmesi karşılığında 40 yılda 2,5 milyar dolar alacağı öngörülmektedir. Stratejik öneme sahip bu boru hattı ile Azerbaycan'dan gelen gazın Avrupa'ya dağıtılması ileri hedefler arasında bulunmaktadır.
BTC boru hattı gibi, Büyük İpek Yolu projesi çerçevesinde planlanan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı da bölgede Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin stratejik önemini arttıracak bir projedir. Demiryolu hattı Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrinden Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye'nin Kars şehrine gelecektir. Doğu ile Batı devletleri arasında entegrasyonu kolaylaştırmak amacıyla düşünülen bu proje Avrasya coğrafyasında ticari ve kültürel bağları geliştirmeye hizmet etmesi ve söz konusu ülkeler arasında insan ve yük taşımacılığını kolaylaştırması açısından son derece önemlidir. 2010 yılında bitirilmesi planlanan bu hattın, Türkiye'de inşa edilen Marmaray projesine bağlanması ile Avrupa'dan Çin'e kesintisiz ulaşım hedeflenmektedir.
Son dönemde Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan ikili anlaşma gereği, Türk vatandaşları, Batum havaalanına pasaportları olmasa dahi nüfus kimlikleri ile seyahat edebilmektedir. Böylelikle Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine Batum üzerinden havayolu ile ulaşmak mümkün olabilmektedir.
Gürcistan'ın Türkiye'de Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, Trabzon Başkonsolosluğu, İzmir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye ise Tiflis Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğu ile Gürcistan'da temsil edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÜRCİSTAN DA AB KRİTERLERİNDE Kİ İLK ADIM BAVUL TİCARETİ KOLAY DEĞİL